Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ανδρέας Ασημακόπουλος Των 'Μαύρη Μαγιονέζα' Στο Rockabulary


Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο Rockabulary τον Ανδρέα Ασημακόπουλο του ελληνικού σκληροπυρηνικού συγκροτήματος Μαύρη Μαγιονέζα. Ένα μουσικό σχήμα που περπατάει στον πλανήτη γη από το 1996 όταν η μπάντα από τη Θεσσαλονίκη ονόματι "Νυχτοπούλι" αποφασίζει να αλλάξει το όνομά της. Με ένα γεμάτο μουσικό φάσμα από hip-hop, drum'n'bass, breakbeat, electronica, blues και punk, οι Μαύροι Μαγιονέζα μετράνε 21 χρόνια μουσικής πορείας γεμάτα από ιδιαίτερες δισκογραφικές δουλειές, πολλές εμφανίσεις ενώ ήδη βρίσκονται στο στούντιο για τη δημιουργία νέου υλικού! Εμείς βρήκαμε τον Ανδρέα και μιλήσαμε μαζί του για το παρελθόν, το παρών αλλά και το μέλλον των αγαπημένων αυτών παιδιών από τη Θεσσαλονίκη!Καλησπέρα Ανδρέα και καλωσήρθες στο Rockabulary! Μετράτε 21 χρόνια στην ελληνική ροκ σκηνή. Μίλησε μου λίγο για τα πρώτα βήματα της μπάντας. Πως γνωριστήκατε και δέσατε σαν συγκρότημα και τι προοπτικές υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη του 1996 για τους νέους ροκ μουσικούς.
Ήταν τότε που είχα μόλις έρθει στην Θεσσαλονίκη για σπουδές. Στην προσπάθεια μου να κάνω μουσική, έπαιξα με διάφορους κι έκανα κάποιες ηχογραφήσεις. Μπαινοβγαίνοντας στα στούντιο κάποια στιγμή γνώρισα τα παιδιά και ένα συγκρότημα άρχισε να παίρνει πιο συγκεκριμένη μορφή. Το ονομάσαμε «Νυχτοπούλι» και κάναμε ένα demo και μερικές συναυλίες, πριν καταλήξουμε στην τελική σύνθεση και το καινούργιο όνομα… «Μαύρη Μαγιονέζα».
Οι προοπτικές ήταν και τότε τόσο δύσκολες, όσο… και σήμερα! Ίσως με άλλους τρόπους, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Φαινόταν πρακτικά αδύνατο να αντιταχθείς στο mainstream, πόσο μάλλον να «ζήσεις» από μία τέτοια δραστηριότητα. Όμως δεν μας πείραζε, γιατί δεν ήταν αυτοί οι λόγοι που ασχοληθήκαμε με την μουσική. Εμείς θέλαμε απλά να δημιουργούμε, να παίζουμε, να επικοινωνούμε και να δίνουμε. Αυτά τα κάναμε έτσι κι αλλιώς…

Τι έχει αλλάξει από το ‘Νυχτοπούλι’ μέχρι σήμερα
Σήμερα έχουμε internet. Κατά τα άλλα, ο μεσαίωνας είναι ο ίδιος. 

Πες μου λίγο, πως είχε προκύψει το όνομα ‘Μαύρη Μαγιονέζα’ ;
Η «μαύρη μαγιονέζα» είναι το ίζημα που μορφοποιείται στον πυθμένα της θάλασσας εξαιτίας μιας πετρελαιοκηλίδας ή άλλων λυμάτων. Είναι ένα στρώμα τοξικής λάσπης εξαιρετικά βλαβερό για όλη την υποθαλάσσια ζωή.
Στην δικιά μας την περίπτωση, λειτούργησε περισσότερο συμβολικά. Πέρα από το εύηχο της φράσης, μας άρεσε ο συμβολισμός του «κατακαθιού», μιας και όσον αφορά την μουσική σκηνή της χώρας και τα «καθωσπρέπει» media, δεν ήμασταν ποτέ στην αφρόκρεμα. Νομίζω ότι ακόμα και μετά από είκοσι χρόνια, αυτό δεν έχει αλλάξει και μπορώ να σου πω ότι… μας χαροποιεί!

Η πρώτη μου επαφή με το συγκρότημα σας ήταν στο γυμνάσιο και αν ήταν κάτι που απολάμβανα ακούγοντας τα τραγούδια σας ήταν η κυνική και πιασάρικη θεματολογία των στίχων και οι ιδιαίτερες μουσικές σας. Αν λοιπόν βάζαμε μια ταμπέλα στα παραπάνω ποια θα ήταν αυτή;  Που εστιάζουν μουσικά και στιχουργικά οι Μαύρη Μαγιονέζα;
Το μουσικό στοίχημα ήταν να συνδυάσουμε είδη και φόρμες, που μας άρεσαν, ανεξαρτήτως του πόσο ετερόκλητα ήταν μεταξύ τους. Έτσι καταλήξαμε να ενσωματώσουμε μια πλειάδα άλλων μουσικών γύρω από έναν πυρήνα σκληρού ροκ, όπως η ηλεκτρονική μουσική, το blues, το funk, το hip-hop και αρκετά άλλα.
Στιχουργικά δεν έχω κάποια συνταγή. Τα περισσότερα τραγούδια έχουν να κάνουν με την σχέση του καθενός με τον εαυτό του και τον κόσμο, αλλά υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός τραγουδιών (σχεδόν δύο album) που έχουν καθαρά πολιτικό στίχο. Όμως αν το δεις με λίγο πιο ανοιχτό μυαλό και τα δεύτερα, δεν είναι μακριά από τα πρώτα.
Τελικά νομίζω ότι για να φτάσουν κάποιοι από τους στίχους μου να γίνουν τραγούδι της «Μαύρης Μαγιονέζας», θα πρέπει να κάνουν σε όλους μας «κλικ». Αυτό το ανεξήγητο, μαγικό «κλικ» που δεν ξέρεις τι είναι, αλλά σίγουρα σου μιλάει.

Κάποιο αγαπημένο ταξίδι που έχετε κάνει σαν συγκρότημα;
Έχουμε πολλές καλές αναμνήσεις από όλα τα μέρη που παίξαμε ανά την Ελλάδα. Αν πρέπει να ανασύρω μία, θα σου πω για κάποια συναυλία στα Χανιά, όπου ξεκινήσαμε με παιδικά τραγουδάκια στο αυτοκίνητο (ο Κώστας ήταν νέος μπαμπάς και είχε ξεχάσει να πάρει άλλα CD, ενώ είχε μόνο της κόρης του). Μετά την συναυλία καταλήξαμε μεθυσμένοι στα σοκάκια των Χανίων προσπαθώντας να βρούμε το ξενοδοχείο…

Μίλησε μου λίγο για τα συναισθήματα σας με το γύρισμα του πρώτου σας βίντεο κλιπ.
Ήμασταν εντελώς άπειροι με την διαδικασία, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε ότι πει ο σκηνοθέτης. Θυμάμαι με φρίκη την παχιά στρώση makeup που μου άπλωσε η μακιγιέρ. Περπατούσαμε στους δρόμους της Αθήνας και σκεφτόμουν ότι θα πρέπει να φαίνονταν πολύ γελοίο το σκηνικό στους περαστικούς. Τώρα που το ξανασκέφτομαι είχε όντως πλάκα.

Αν δημιουργούσατε τώρα το συγκρότημα  θα το κάνατε διαφορετικά;
Προσπαθούμε πάντοτε να μην επαναλαμβανόμαστε κι αυτό φαίνεται σε οποιονδήποτε έχει παρακολουθήσει την δισκογραφία μας. Με αυτή την έννοια, το συγκρότημα συνεχώς (προσπαθεί να) κάνει πράγματα διαφορετικά.
Τα καινούργια τραγούδια που ετοιμάζουμε τώρα είναι υπό αυτό το πρίσμα. Δίνουμε μεγάλη σημασία στον πειραματισμό και την εξερεύνηση. Το καινούργιο μας υλικό, αν και έχει έντονη την σφραγίδα του συγκροτήματος, είναι πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Ποια  είναι συμβουλή σου στους νέους μουσικούς
1. Να κάνουν πολλές πρόβες και μόνοι τους, αλλά και σαν μπάντα.
2. Να δουλεύουν (όσο είναι δυνατόν) με  επαγγελματίες που έχουν ακούσει/δει δουλειές τους και τους εμπιστεύονται.
3. Να μην ξεκατινιάζονται για άλλες μπάντες και να κοιτούν το πώς θα γίνουν καλύτεροι οι ίδιοι.  Ακόμα κι από αυτούς που δεν τους αρέσουν έχουν να κερδίσουν, αρκεί να έχουν ανοιχτό μυαλό.
4. Να προσπαθούν πάντα να ανοίγουν τους ορίζοντές τους ζώντας. Η έμπνευση έρχεται κυριολεκτικά από οπουδήποτε.
5. Να ξαναδιαβάσουν το 1.

Αυτό το καιρό εργάζεστε πάνω σε νέο υλικό. Έχετε αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου σε αυτό το κομμάτι ή να περιμένουμε και κάποια επερχόμενη συναυλία;
Προφανώς η ενέργειά μας προς το παρόν είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη στο καινούργιο album. Τα τραγούδια θα κυκλοφορήσουν πρώτα σαν ψηφιακά single με διαφορά περίπου 2 μηνών το ένα από το άλλο. Όταν κυκλοφορήσουν όλα, θα βγουν και σε CD/βινύλιο με πρόσθετο υλικό.
Παράλληλα θα κάνουμε και κάποιες συναυλίες, αλλά ακόμα είναι νωρίς να σκεφτούμε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει να κυκλοφορεί το καινούργιο υλικό.
Προλαβαίνω την ερώτηση. Το πρώτο τραγούδι να το περιμένεις προς τον Απρίλιο.

Ανυπομονούμε για το καινούριο τραγούδι! Κλείνοντας τη συνέντευξη θα ήθελα να μου γράψεις τον αγαπημένο σου στίχο από το “Τεράστιο Πάρτυ”
Πάντα φωτιά σε κάθε απάτη
όσο πουλάτε καπνό θα σας πληρώνουμε στάχτη!!

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σoυ!!
Ευχαριστούμε που είστε ανήσυχοι!
;)
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lost Arcadia: Ολοκαίνουριο Βίντεο/ Single

Όπως φαίνεται οι Lost Arcadia δεν βρίσκουν ησυχία και πολύ καλά κάνουν δηλαδή, αφού κάθε νέα τους κυκλοφορία είναι καλύτερη από την προηγούμενη. 
Το συγκρότημα, που έχει ξεκινήσει μια σειρά από δυνατά singles, αυτή τη φορά απελευθέρωσε το βίντεο/ κομμάτι The Road, με στιγμιότυπα από την ταινία Mad Max
(2015). 
Με τσιγαρίσιες hard και heavy rock μουσικές, αργά riffs και psych rock προσέγγιση, το μόνο σίγουρο είναι ότι το The Road των Lost Arcadia δεν είναι ασφαλτόστρωτο, οπότε προσοχή γιατί ο 'δρόμος' εδώ έχει μπόλικη σκόνη και λερώνει!Οι Lost Arcadia Κυκλοφορούν Το Εκρηκτικό 'Ship Of Greed'

Οι Lost Arcadia επέστρεψαν πριν λίγες μέρες πιο heavy αλλά και πιο ώριμοι με το νέο βίντεο/ single Ship Of Greed
Το κομμάτι αντλεί επιρροές από hard και heavy rock δεκαετίας 70' και 80' διατηρώντας μια southern αισθητική με γευστικές γκρουβιές!
Τα φωνητικά έρχονται τραγανιστά παίζοντας παράλληλα σε καθαρές γραμμές και συνεισφέρουν στον old school χαρακτήρα του 'Ship Of Greed'.
Η ρυθμική στροφή κάπου στα μισά σε πιο αργό αλά stoner/ psych doom ήχο δένει έξυπνα και βαραίνει όσο πρέπει! 
Να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι το βίντεο περιέχει σκηνές από την σειρά Vikings οπότε όσοι δεν θέλετε να φάτε spoilers κατακούτελα καλό θα ήταν να ακούσετε το κομμάτι χωρίς εικόνα! Enjoy!

Συνέντευξη: Decemberance: Είναι αστείο να διαβάζεις ότι «δεν μπορείς να βάλεις ταμπέλες στη μουσική μας γιατί είμαστε τόσο ανοικτόμυαλοι»

Οι Decemberance, δημιουργήθηκαν το 1997 στο Νέο Ηράκλειο και από τότε η πορεία τους είναι σταθερά ανοδική! Άλλωστε δεν είναι και μικρό πράγμα, να παίζεις support σε ονόματα όπως Marduk, God Dethroned, Candlemass, Evergrey, Kaamos, Saturnus όπως και σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού. Αυτό σίγουρα σημαίνει πως κάτι κάνεις καλά. Αυτό σημαίνει πως ο ήχος σου ακούγεται δυνατά, αν και αυτό δεν είναι μυστικό καθώς το συγκρότημα είναι από τα πιο αναγνωρισμένα στην Ελληνική σκηνή του death/ doom. Πέρυσι, η μπάντα έδωσε στη Αθήνα το επετειακό της live για τα 20 χρόνια της μπάντας και την κυκλοφορία του Conceiving Hell ενώ σε λίγο καιρό από τώρα, θα έχουμε την χαρά να τους απολαύσουμε ζωντανά στην σκηνή του 'The Room Of Doom', ένα event που ελπίζουμε να καθιερωθεί καθώς η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού φαίνεται ότι είναι πέρα από θετική! Πάμε να δούμε λοιπόν, τι μας είπαν οι Decemberance για τα 21 χρόνια που μετράνε στη ζωή!Kαλησπέρα παιδιά και καλώς ήρθατε στο Rockabulary. Δημιουργηθ…