Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ανδρέας Ασημακόπουλος Των 'Μαύρη Μαγιονέζα' Στο Rockabulary


Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο Rockabulary τον Ανδρέα Ασημακόπουλο του ελληνικού σκληροπυρηνικού συγκροτήματος Μαύρη Μαγιονέζα. Ένα μουσικό σχήμα που περπατάει στον πλανήτη γη από το 1996 όταν η μπάντα από τη Θεσσαλονίκη ονόματι "Νυχτοπούλι" αποφασίζει να αλλάξει το όνομά της. Με ένα γεμάτο μουσικό φάσμα από hip-hop, drum'n'bass, breakbeat, electronica, blues και punk, οι Μαύροι Μαγιονέζα μετράνε 21 χρόνια μουσικής πορείας γεμάτα από ιδιαίτερες δισκογραφικές δουλειές, πολλές εμφανίσεις ενώ ήδη βρίσκονται στο στούντιο για τη δημιουργία νέου υλικού! Εμείς βρήκαμε τον Ανδρέα και μιλήσαμε μαζί του για το παρελθόν, το παρών αλλά και το μέλλον των αγαπημένων αυτών παιδιών από τη Θεσσαλονίκη!Καλησπέρα Ανδρέα και καλωσήρθες στο Rockabulary! Μετράτε 21 χρόνια στην ελληνική ροκ σκηνή. Μίλησε μου λίγο για τα πρώτα βήματα της μπάντας. Πως γνωριστήκατε και δέσατε σαν συγκρότημα και τι προοπτικές υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη του 1996 για τους νέους ροκ μουσικούς.
Ήταν τότε που είχα μόλις έρθει στην Θεσσαλονίκη για σπουδές. Στην προσπάθεια μου να κάνω μουσική, έπαιξα με διάφορους κι έκανα κάποιες ηχογραφήσεις. Μπαινοβγαίνοντας στα στούντιο κάποια στιγμή γνώρισα τα παιδιά και ένα συγκρότημα άρχισε να παίρνει πιο συγκεκριμένη μορφή. Το ονομάσαμε «Νυχτοπούλι» και κάναμε ένα demo και μερικές συναυλίες, πριν καταλήξουμε στην τελική σύνθεση και το καινούργιο όνομα… «Μαύρη Μαγιονέζα».
Οι προοπτικές ήταν και τότε τόσο δύσκολες, όσο… και σήμερα! Ίσως με άλλους τρόπους, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Φαινόταν πρακτικά αδύνατο να αντιταχθείς στο mainstream, πόσο μάλλον να «ζήσεις» από μία τέτοια δραστηριότητα. Όμως δεν μας πείραζε, γιατί δεν ήταν αυτοί οι λόγοι που ασχοληθήκαμε με την μουσική. Εμείς θέλαμε απλά να δημιουργούμε, να παίζουμε, να επικοινωνούμε και να δίνουμε. Αυτά τα κάναμε έτσι κι αλλιώς…

Τι έχει αλλάξει από το ‘Νυχτοπούλι’ μέχρι σήμερα
Σήμερα έχουμε internet. Κατά τα άλλα, ο μεσαίωνας είναι ο ίδιος. 

Πες μου λίγο, πως είχε προκύψει το όνομα ‘Μαύρη Μαγιονέζα’ ;
Η «μαύρη μαγιονέζα» είναι το ίζημα που μορφοποιείται στον πυθμένα της θάλασσας εξαιτίας μιας πετρελαιοκηλίδας ή άλλων λυμάτων. Είναι ένα στρώμα τοξικής λάσπης εξαιρετικά βλαβερό για όλη την υποθαλάσσια ζωή.
Στην δικιά μας την περίπτωση, λειτούργησε περισσότερο συμβολικά. Πέρα από το εύηχο της φράσης, μας άρεσε ο συμβολισμός του «κατακαθιού», μιας και όσον αφορά την μουσική σκηνή της χώρας και τα «καθωσπρέπει» media, δεν ήμασταν ποτέ στην αφρόκρεμα. Νομίζω ότι ακόμα και μετά από είκοσι χρόνια, αυτό δεν έχει αλλάξει και μπορώ να σου πω ότι… μας χαροποιεί!

Η πρώτη μου επαφή με το συγκρότημα σας ήταν στο γυμνάσιο και αν ήταν κάτι που απολάμβανα ακούγοντας τα τραγούδια σας ήταν η κυνική και πιασάρικη θεματολογία των στίχων και οι ιδιαίτερες μουσικές σας. Αν λοιπόν βάζαμε μια ταμπέλα στα παραπάνω ποια θα ήταν αυτή;  Που εστιάζουν μουσικά και στιχουργικά οι Μαύρη Μαγιονέζα;
Το μουσικό στοίχημα ήταν να συνδυάσουμε είδη και φόρμες, που μας άρεσαν, ανεξαρτήτως του πόσο ετερόκλητα ήταν μεταξύ τους. Έτσι καταλήξαμε να ενσωματώσουμε μια πλειάδα άλλων μουσικών γύρω από έναν πυρήνα σκληρού ροκ, όπως η ηλεκτρονική μουσική, το blues, το funk, το hip-hop και αρκετά άλλα.
Στιχουργικά δεν έχω κάποια συνταγή. Τα περισσότερα τραγούδια έχουν να κάνουν με την σχέση του καθενός με τον εαυτό του και τον κόσμο, αλλά υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός τραγουδιών (σχεδόν δύο album) που έχουν καθαρά πολιτικό στίχο. Όμως αν το δεις με λίγο πιο ανοιχτό μυαλό και τα δεύτερα, δεν είναι μακριά από τα πρώτα.
Τελικά νομίζω ότι για να φτάσουν κάποιοι από τους στίχους μου να γίνουν τραγούδι της «Μαύρης Μαγιονέζας», θα πρέπει να κάνουν σε όλους μας «κλικ». Αυτό το ανεξήγητο, μαγικό «κλικ» που δεν ξέρεις τι είναι, αλλά σίγουρα σου μιλάει.

Κάποιο αγαπημένο ταξίδι που έχετε κάνει σαν συγκρότημα;
Έχουμε πολλές καλές αναμνήσεις από όλα τα μέρη που παίξαμε ανά την Ελλάδα. Αν πρέπει να ανασύρω μία, θα σου πω για κάποια συναυλία στα Χανιά, όπου ξεκινήσαμε με παιδικά τραγουδάκια στο αυτοκίνητο (ο Κώστας ήταν νέος μπαμπάς και είχε ξεχάσει να πάρει άλλα CD, ενώ είχε μόνο της κόρης του). Μετά την συναυλία καταλήξαμε μεθυσμένοι στα σοκάκια των Χανίων προσπαθώντας να βρούμε το ξενοδοχείο…

Μίλησε μου λίγο για τα συναισθήματα σας με το γύρισμα του πρώτου σας βίντεο κλιπ.
Ήμασταν εντελώς άπειροι με την διαδικασία, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε ότι πει ο σκηνοθέτης. Θυμάμαι με φρίκη την παχιά στρώση makeup που μου άπλωσε η μακιγιέρ. Περπατούσαμε στους δρόμους της Αθήνας και σκεφτόμουν ότι θα πρέπει να φαίνονταν πολύ γελοίο το σκηνικό στους περαστικούς. Τώρα που το ξανασκέφτομαι είχε όντως πλάκα.

Αν δημιουργούσατε τώρα το συγκρότημα  θα το κάνατε διαφορετικά;
Προσπαθούμε πάντοτε να μην επαναλαμβανόμαστε κι αυτό φαίνεται σε οποιονδήποτε έχει παρακολουθήσει την δισκογραφία μας. Με αυτή την έννοια, το συγκρότημα συνεχώς (προσπαθεί να) κάνει πράγματα διαφορετικά.
Τα καινούργια τραγούδια που ετοιμάζουμε τώρα είναι υπό αυτό το πρίσμα. Δίνουμε μεγάλη σημασία στον πειραματισμό και την εξερεύνηση. Το καινούργιο μας υλικό, αν και έχει έντονη την σφραγίδα του συγκροτήματος, είναι πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Ποια  είναι συμβουλή σου στους νέους μουσικούς
1. Να κάνουν πολλές πρόβες και μόνοι τους, αλλά και σαν μπάντα.
2. Να δουλεύουν (όσο είναι δυνατόν) με  επαγγελματίες που έχουν ακούσει/δει δουλειές τους και τους εμπιστεύονται.
3. Να μην ξεκατινιάζονται για άλλες μπάντες και να κοιτούν το πώς θα γίνουν καλύτεροι οι ίδιοι.  Ακόμα κι από αυτούς που δεν τους αρέσουν έχουν να κερδίσουν, αρκεί να έχουν ανοιχτό μυαλό.
4. Να προσπαθούν πάντα να ανοίγουν τους ορίζοντές τους ζώντας. Η έμπνευση έρχεται κυριολεκτικά από οπουδήποτε.
5. Να ξαναδιαβάσουν το 1.

Αυτό το καιρό εργάζεστε πάνω σε νέο υλικό. Έχετε αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου σε αυτό το κομμάτι ή να περιμένουμε και κάποια επερχόμενη συναυλία;
Προφανώς η ενέργειά μας προς το παρόν είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη στο καινούργιο album. Τα τραγούδια θα κυκλοφορήσουν πρώτα σαν ψηφιακά single με διαφορά περίπου 2 μηνών το ένα από το άλλο. Όταν κυκλοφορήσουν όλα, θα βγουν και σε CD/βινύλιο με πρόσθετο υλικό.
Παράλληλα θα κάνουμε και κάποιες συναυλίες, αλλά ακόμα είναι νωρίς να σκεφτούμε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει να κυκλοφορεί το καινούργιο υλικό.
Προλαβαίνω την ερώτηση. Το πρώτο τραγούδι να το περιμένεις προς τον Απρίλιο.

Ανυπομονούμε για το καινούριο τραγούδι! Κλείνοντας τη συνέντευξη θα ήθελα να μου γράψεις τον αγαπημένο σου στίχο από το “Τεράστιο Πάρτυ”
Πάντα φωτιά σε κάθε απάτη
όσο πουλάτε καπνό θα σας πληρώνουμε στάχτη!!

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σoυ!!
Ευχαριστούμε που είστε ανήσυχοι!
;)
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη με τους POEM: "Δεν γίνεται να ξεχωρίσει κανείς εάν περιμένει απλά να τον μάθουν με μαγικό τρόπο. Αν δεν κάνουμε κάτι για να μας μάθουν, θα χαθούμε μέσα στην πληθώρα των πληροφοριών".

"Γίνεται το τρίτο album της καριέρας των POEM να τους εκτοξεύσει επαγγελματικά και μουσικά και να θεωρηθεί 'μοναδικό'; Και όμως γίνεται!" Ξεκίνησα αυτή τη συνέντευξη με μια πρόταση της κριτικής που είχα γράψει πέρυσι για τον τρίτο δίσκο των POEM, "Unique", για να τονίσω ότι η συγκεκριμένη επαληθεύτηκε. Ο εν λόγω δίσκος τους χάρισε την πρώτη τους headlining Ευρωπαϊκή περιοδεία μέσα στο 2018 καθώς και περισσότερη αναγνώριση τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρύ κοινό. Το συγκρότημα μας μετέφερε με λίγα λόγια τις σκέψεις του και τα σχέδια του λίγο πριν επιστρέφει στη βάση του, την Αθήνα, για μια μοναδική συναυλία στο Κύτταρο στις 15 Φλεβάρη, μαζί με τους Nochnoy Dozor και τους Groove Therapist, για να 'ταρακουνήσουν' την πρωτεύουσα για τα καλά! Μάθετε περισσότερα για το event εδώ.
- Καλησπέρα, παιδιά! Πέρασε ένας χρόνος σχεδόν από τη κυκλοφορία του τρίτου σας full length. Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε έως σήμερα για τους POEM;


Γ - Καλησπέρα Δικαία! Π…

Live Review: Poem, Nochnoy Dozor, Groove Therapist, 15/02/19, Κύτταρο

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής

Αν και το βράδυ της Παρασκευής ήταν βροχερό και γεμάτο κρύο, η πρόταση για τη συναυλία των Poem, πίσω στη πρωτεύουσα, ήταν άκρως δελεαστική. Όχι μόνο, γιατί επέστρεφαν, με απώτερο σκοπό να κατακτήσουν με την εμφάνισή τους την Αθήνα, αλλά γιατί στο πλευρό τους θα ήταν ακόμα οι καταπληκτικοί (και προσφάτως αγαπημένοι μου), ατμοσφαιρικοί, Nochnoy Dozor, και οι ανερχόμενοι progsters Groove Therapist. Ειλικρινά, είχα μεγάλη περιέργεια να δω τι θα συνέβαινε στο Κύτταρο, με ένα τέτοιο εκπληκτικό line up επί σκηνής και επί τω έργω. 


Πιστοί στο πρόγραμμα, λίγα λεπτά μετά τις 21:00 πήραν τη σκυτάλη οι Αθηναίοι prog metallers/ rockers, Groove Therapist. Αυτό που ακολούθησε με την παρουσίαση των τραγουδιών τους με έπιασε προ εκπλήξεως και καταχάρηκα όταν είδα ότι μαζί μου 'φτιάχτηκαν' αισθητικά και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι. Η μπάντα ήταν δεμένη ερμηνευτικά πάνω στο σανίδι και αυτό ήταν ολοφάνερο στο πως ακούγονταν οι συνθέσεις τους στο τελικό αποτέλεσμα, δηλ…

Αλλαγή στο έμψυχο δυναμικό των Rotting Christ !!

Μετά από αρκετά χρόνια έχουμε μια απροσδόκητη αλλαγή στη σύνθεση των Rotting Christ.
Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος George Emmanuel αποχώρησε από το συγκρότημα.
Η αποχώριση έγινε σε απόλυτα φιλικό κλίμα και η αιτία είναι οι αυξημένες υποχρεώσεις του Γιώργου με το συγκρότημα του, Lucifer's Child που πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον νέο 2ο και εντυπωσιακό τους δίσκο με αποτέλεσμα να έχουν δεχτεί βροχή προτάσεων για εμφανίσεις στο εξωτερικό. Επίσης η πολύωρη ενασχόλησή του στο στούντιο ηχογραφήσεων που διατηρεί στον Πειραιά με το όνομα Pentagram Studio (εκεί ηχογράφησαν και οι Rotting Christ το νέο τους άλμπουμ), αναπόφευκτα τον οδήγησαν στην έξοδο.
Πάντως, "όλα καλά!" όπως είπαν τα παιδιά και ήδη η μπάντα πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση με τον αντικαταστάτη του Γιώργου που είναι ο Γιάννης Καλαμάτας (a.k.a. Jonkal) 30 χρονών,  τις ικανότητες του οποίου μπορείτε να θαυμάσετε στο link της επαγγελμαστικής του σελίδας στο τέλος αυτού του κειμένου.
Jonkal