Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Album Review Shining - X - Varg Utan Flock


Με τον δέκατο δίσκο του ονόματι "X - Varg Utan Flock" άνοιξε μουσικά το 2018 το Σουηδικό black metal συγκρότημα Shining. Μια μπάντα που ξεκίνησε και συνεχίζει ακάθεκτα από έναν και μόνο άνθρωπο. Τον Niklas Kvarforth, έναν φιλόδοξο και αμφιλεγόμενο μουσικό με 'μαύρο' όραμα. Ο τίτλος του album στα ελληνικά σημαίνει "λύκος χωρίς αγέλη" και η θεματολογία του εστιάζει στην επιβίωση ενός μοναχικού λύκου καθώς υπάρχουν και αναφορές για την αυτοκαταστροφή του ανθρώπου. Περίεργο πράγμα για τους Shining! 'Οσο αφορά πάλι την μουσικότητα του, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα album που προκαλεί μουδιάσματα υπό τους ήχους της black metal. Ίσως ακούγεται παράξενο, αλλά έχει τη δυνατότητα κατά τη διάρκειά του να προκαλέσει αισθήματα θαυμασμού και ενθουσιασμού. 


Ένας υπέροχος τρόπος για να ξεκινήσει αυτός ο δίσκος είναι με το τραγούδι "Svart Ostoppbar Eld" (Black, Unstoppable Fire). Ένα δυσβάσταχτο και σκοτεινό άσμα που περιπλέκει την black μουσική με την post metal και κάποια στοιχεία της punk. Το προλογικό σουηδικό μέρος του από τον Kvarforth μπορεί να κάνει τον οποιονδήποτε να νιώσει δέος. Παράλληλα, είναι ικανό να υποσχεθεί αρκετά για την συνέχεια αυτού του ακούσματος. Πράγμα που μπορείς να διαπιστώσεις στο "Gyllene Portarnas Bro" (The Bridge Of The Golden Gates). Με βασική μελωδία ένα black metal riff και με blackgaze εναλλαγές, o Κvarforth μας χαρίζει μία από τις σημαντικότερες και ατμοσφαιρικές στιγμές της καριέρας του. Άλλο ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα - ή μάλλον καλύτερα στιγμή - κρύβεται και στο "Jag Är Din Fiende" (I Am Your Enemy). Το τέταρτο τραγούδι “Han Som Lurar Inom" (He Who Lives In) πρεσβεύει ένα ποίμνιο του κλασικού black metal σαν αυτό, που 'γέννησαν' οι Bathory και οι Celtic Frost. Είναι το καταλληλότερο κομμάτι του δίσκου για κάθε οπαδό του κλασικού ήχου για να το αγαπήσει και να το λατρέψει. Το "Mot Aokigahara" (Sea Of Trees) κάνει αναφορά στο δάσος της Ιαπωνίας που είναι πολύ διάσημο για τις αυτοκτονίες που γίνονται εκεί πέρα. Είναι μια ωδή για την ζωή και τον θάνατο συνάμα, ενώ η μελαγχολική του αύρα υπάρχει και στα εννιά λεπτά διάρκειάς του με τις αργές και μελωδικές του κιθάρες. Εκείνο, όμως, που θα σας κάνει να κοκαλώσετε περισσότερο, καθώς το ακούτε, είναι ο στίχος "I was born December 1983, then I died December 2017". Χαρακτηριστικός και άκρως ανατριχιαστικός, μιας και προέρχεται από την επιβλητική φωνή του Kvarforth. Το "Tolvtusenfyrtioett", ένα μελωδικό ορχηστρικό κομμάτι στο πιάνο, είναι η κατάλληλη και πιο ταιριαστή εισαγωγή για το "Mot Aokigahara".


Και φτάνουμε αισίως στην δεύτερη πλευρά του album με τα bonus tracks . Το συγκρότημα εδώ επέλεξε να παίξει εκ του ασφαλούς, διασκευάζοντας δύο αρκετά γνωστά τραγούδια. Το πρώτο είναι το "In The Cold Light Of Morning" του πολύ διάσημου alternative rock συγκροτήματος, Placebo. Η φωνή του Kvarforth είναι καταπληκτική με τα καθαρά φωνητικά  στα αγγλικά και μπορεί να πει κανείς ότι φτάνει με ευκολία το επίπεδο του Brian Molko. Μόνο που μιλάμε για την πιο σκοτεινή εκδοχή του κομματιού και η εισαγωγή των synths στο παρασκήνιο το κάνει ταυτόγχρονα πιο όμορφα καταθλιπτικό. Επόμενο είναι το "Cry Little Sister", το soundtrack του Lost Boys, το οποίο αρχικά το ερμήνευσε ο Gerard McMahon. 'Ενα μελαγχολικό και αισθησιακό τραγούδι που μιλάει για όλους εκείνους που έμειναν πίσω ή τους ξέχασαν. 'Ολοι έχουμε, ο κάθε ένας από εμάς, από εκείνα τα κρυφά αγαπημένα τραγούδια - και αυτό μπορεί να ήταν ένα του 
Niklas Kvarforth. Θα λέγαμε ότι του ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή του μιας και πέρασε μια δύσκολη και προβληματική περίοδο στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής του.

Για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα το "X" αποτελεί μια αξιοπρεπέστατη και σκληρή κυκλοφορία για το είδος black metal του 2018. Οι συνθέσεις του αφενός μπορεί να αποπνέουν μια σκοτεινή, πεσιμιστική και μακάβρια ατμόσφαιρα, αλλά ανήκουν αφετέρου σε αυτές τις περιπτώσεις που δεν μπορείς να βρεις τίποτα αρνητικό να πεις. Αυτό το όμορφο και αυτοκαταστροφικό άκουσμα είναι ικανό να σας πείσει από μόνο του!


Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 05/01/2018

Label: Season Of Mist
Βαθμολογία: 9/10


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιντεοσκοπημένο υλικό από τη συναυλία των Helloween στην Στουτγάρδη

  Το θρυλικό συγκρότημα "Helloween" έπαιξε ζωντανά στις 11 Νοεμβρίου στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Οι Helloween απαρτίζονται από τους τραγουδιστές, Michael Kiske και Andi Deris, τους κιθαρίστες, Kai Hansen, Sascha Gerstner και Michael Weikath, τον μπασίστα Markus Grosskopf και τον drummer,  Dani Löble . Τα μέλη επανενώθηκαν για την παγκόσμια περιοδεία τους με το όνομα "Pumpkins United".  Είναι η πρώτη φορά, που ο Michael Kiske κάνει συναυλία μαζί με τους Helloween μετά από τόσα χρόνια μιας και αποχώρησε το 1993. 'Ιδια περίπου περίπτωση είναι και εκείνη του Hansen, αφού και αυτός έφυγε από τη μπάντα το 1986. Σε μερικές συναυλίες τους, βέβαια,  έπαιζε ζωντανά μαζί τους  όλα αυτά τα χρόνια.  Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω την ερμηνεία των Helloween στη Γερμανία:

Οι Horrendous, Αποκαλύπτουν Λεπτομέρειες Και Πρώτο Single Του Νέου Τους Δίσκου.

Οι Αμερικάνοι Horrendous , έσκασαν με πακετάκι στο οποίο όχι μόνο αποκαλύπτουν όλες τις πληροφορίες για την επερχόμενη δισκογραφική τους δουλειά, όχι μόνο μοιράζονται εξώφυλλο και tracklist αυτής αλλά δίνουν και το πρώτο single για μια ολοκληρωμένη εικόνα. Το death metal συγκρότημα, σκοπεύει να κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ Idol , στις 28 Σεπτεμβρίου παγκοσμίως παρέα με την εταιρία  Season Of Mist .  H διαδικασία σύνθεσης του Idol, διήρκησε 2 χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το Φθινόπωρο του 2015 μέχρι και την Άνοιξη του 2017.  Η ηχογράφηση, μίξη και mastering πραγματοποιήθηκαν στο  Subterranean Watchtower Studios από τον  Damian Herring την περίοδο μεταξύ 2017 και 2018.  Δείτε παρακάτω εξώφυλλο και tracklist και ακούστε το "Soothsayer" . Tracklist 01. Prescience 02. Soothsayer 03. The Idolater 04. Golgothan Tongues 05. Divine Anhedonia 06. Devotion (Blood For Ink) 07. Threnody 08. Obolus

1349, ‘Slaves’ – Δείτε Το Lyric Video!

Φίλοι του black metal σήμερα είναι η μέρα σας!Σας πάμε κατευθείαν στο Νορβηγικό συγκρότημα  1349 και τη κυκλοφορία του νέου τους τραγουδιού ‘Slaves'! Το κομμάτι είναι το πρώτο μετά τη 2010 κυκλοφορία της μπάντας ‘Demonoir’. Το ‘Slaves' σας δίνει όλα όσα μπορεί να θελήσει κάποιος από τους 1349. Βρώμικους ήχους,ουρλιαχτά,κακοπροαίρετους στίχους,έξαλλες εκρήξεις και πολλά περισσότερα!Απολαύστε το κομμάτι στο έπακρο επειδή δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφορία για το αν οι 1349 θα κυκλοφορήσουν νέο άλμπουμ.Μπορούμε ωστόσο να επιβεβαιώσουμε πως το νέο full-length της μπάντας θα κυκλοφορήσει κάπου μέσα στο 2014. 1349 'Slaves' Official Lyric Video)